< Terug  

Omdat de symptomen van Bsal (Batrachochytrium salamandrivorans) vaak pas in de laatste levensdagen van de salamander zichtbaar worden is de schimmelziekte lastig waar te nemen bij levende dieren. Besmette dieren worden daarom vaak dood aangetroffen. 

Zoals op de foto's hiernaast te zien is tast de schimmel de opperhuid aan waardoor in de loop van tijd zichtbare vlekken en gaten in de huid ontstaan. Omdat de schimmel irritatie veroorzaakt komen de dieren vaak uit hun schuilplaats en sterven dan open en bloot in het veld, tijdens de paartijd kunnen ze ook dood in het water aangetroffen worden. De dode dieren zijn vaak volledig in takt met mogelijk alleen zichtbare aantasting van de huid.

Let op:
  • Salamanders met duidelijk zichtbare verwondingen hebben vaak een andere doodsoorzaak. Vind u de salamander op een weg of het fietspad dan betreft het vrijwel altijd aangereden dieren. Vind u een salamanders met zichtbare verwondingen in of rondom het water dan kan het slachtoffer zijn geweest van een reiger.
  • Als u vijver in de winter dichtgevroren is geweest en u treft na het dooien dode salamanders aan in de vijver, dan is de kans groot dat de dieren door zuurstofgebrek zijn omgekomen. Zeker als er meerdere dode dieren (kikkers, padden, vissen) worden aangetroffen dan gaat het vrijwel altijd om sterfte door zuurstofgebrek. Kijk HIER voor vijver tips om sterfte in de winter te voorkomen.    


Bij twijfel vragen we u even contact met ons op te nemen: ZIEKTES@RAVON.NL

Bsal heeft de huid rondom de bek weggevreten.

Bsal heeft de huid op verschillende plekken aangetast waardoor zichtbare donkere plekken zijn ontstaan.

Foto's: Frank Pasmans