< Home
Juni 2019
Besmettelijke ziektes komen bij zowel gehouden- als wilde amfibieën en reptielen voor. Kruisbesmetting tussen deze twee groepen ligt op de loer maar kan voorkomen worden. Preventie van de aanschaf van zieke dieren bij goede kwekers, herkenning en melding van zieke dieren en adequate quarantaine- en hygiëne protocollen zijn van essentieel belang om wilde populaties te beschermen. Verspreiding van besmettelijke ziektes tussen de twee groepen kan voorkomen door ontsnappingen, uitzettingen, contact met wilde dieren etc. RAVON heeft in samenwerking met NVHT Lacerta, de Salamandervereniging, Europese Slangenvereniging, Dibevo, SATO, DN, Ornamental Fish International en de universiteit van Gent (Wildlife Health Ghent) een leaflet ontwikkeld die de belangrijkste punten behandeld. De leaflet is in het Nederlands en Engels beschikbaar. Gefinancierd door NVWA, Bureau Risicobeoordeling, Team Invasieve Exoten.
November 2018
Think Outside The Box! Wees alert van de risico's van het loslaten van huisdieren zoals amfibieën in het wild. Bekijk de campagne van de Bern Conventie (Protecting Europe's biodiversity) die zicht richt op bewustwording van dit gevaar op Facebook en Twitter. De Interactieve posters zijn te downloaden en online te bekijken! Deel deze fantastische campagne zoveel mogelijk in je netwerk met de hashtag #ThinkOutsidetheBox
http://unboxingdiseases.eu/the-woods-interactive.html
April 2018 In het eerste kwartaal van 2018 is weer veel gebeurd. Het Europese Bsal project dat zich o.a. richt op het opzetten van netwerken, monitoring en mitigatie heeft een nieuwe website: www.BsalEurope.com. Een nieuwe Duitse publicatie laat een verdichting zien van het aantal uitbraken bij onze oosterburen. Met name in de noordelijke Eifel werden besmette dieren gevonden, waaronder niet alleen vuursalamander, maar ook kleine watersalamander, Alpenwatersalamander, vinpootsalamander en kamsalamander. In de zuidelijke Eifel werd de schimmel niet aangetroffen, maar registreerden de onderzoekers wel de afwezigheid van populaties vuursalamanders die er voorheen wel leefden. Op meer dan 70 km. afstand van de Eiffel werd in de omgeving van Essen een tweede uitbraak gevonden. Op 28 febr. 2018 is in het publicatieblad van de Europese Unie het uitvoeringsbesluit 2018/320 gepubliceerd betreffende bepaalde maatregelen ter bescherming van de diergezondheid voor de handel binnen de Unie in salamanders en het binnenbrengen in de Unie van salamanders in verband met de schimmel Batrachochytrium salamandrivorans. Kort gezegd komt het erop neer dat het verzenden van salamanders naar een andere EU lidstaat, of het binnenbrengen van salamanders vanuit een niet-EU land, niet mag tenzij aan een aantal voorwaarden wordt voldaan zoals de aanwezigheid van een diergezondheidscertificaat.
Januari 2018
In samenwerking met diverse Europese organisaties zijn drie informatieve, Engelstalige folders op het gebied van Bsal ontwikkeld. De folders richten zich op herkenning, signalering, melding van zieke en dode dieren, desinfectie en hygiëne protocollen voor zowel veldwerk- als groot materieel. Alle flyers zullen spoedig op de projectwebsite beschikbaar zijn. De flyers zijn vrijelijk te downloaden en verspreiden (directe links beschikbaar onder dit bericht). Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van dit project.
September 2017- Animaties Bsal
Deze maand zijn er twee animaties gelanceerd over Bsal. Deze animaties zijn afgelopen donderdag voor het eerst gepresenteerd op het Europees Herpetologisch Congres in Salzburg. Elk filmpje is voorzien van ondertitels in 18 Europese talen. De animaties zijn gecreëerd door diverse Europese organisaties in opdracht van de Europese Commissie. De doelen van dit project zijn: de huidige verspreiding van Bsal in Europa in kaart brengen, ontwikkeling van een "Early Warning System, ontwikkeling van een (korte termijn) noodplan en het leveren van bewijs van concepten die bijdragen aan duurzame mitigerende maatregelen voor de lange termijn.
Ziet u de ondertitels niet automatisch? Klik dan op het "ondertitel" icoon rechtsonder in het videoscherm. Hier kunt u de ondertitels aan zetten en de door uw gewenste taal selecteren.
April 2017 - artikel Nature: "Drivers of salamander extirpation mediated by Batrachochytrium salamandrivorans"
Een artikel gepubliceerd in het prestigieuze blad Nature (Stegen et al, 2017; 20 april j.l) schetst een duister beeld voor Europese salamanders na de recente introductie van de dodelijke salamanderschimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) in West Europa. Auteurs van het artikel, de Belgische onderzoeksgroep van de Universiteit van Gent (geleid door Dr. An Martel en Dr. Frank Pasmans), beschrijft de ziekte in dit artikel als “de perfecte storm”. Deze schimmel is in Nederland, België en Duitsland verantwoordelijk voor massale sterfte bij salamanders met de vuursalamander in het bijzonder. Elders in Europa kunnen met name enkele gevoelige salamander genera en soorten met kleine verspreidingsgebieden (endemen) in de toekomst uitsterven mocht Bsal hun populaties bereiken.
Het artikel van Stegen (et al., 2017) in Nature is hier te vinden. Aanvullend heeft de Universiteit van Gent en RAVON een Natuurbericht geschreven over dit nieuws. Matthew Fisher van het Imperial College of London heeft tevens een opiniestuk geschreven over dit onderzoek. In het kort beschrijft het artikel de volgende punten: